B.A.C.H. canons en fuga's

georganiseerd door

Huismuziek

Bij het woord ‘B.A.C.H.’ denk je waarschijnlijk allereerst aan de beroemde componist en musicus Johann Sebastian Bach (1685-1750). De vier letters kunnen echter ook voor de vier muzieknoten bes, a, c en b staan: Bachs naam op muziek! De Duitse b voor bes, dan a en c, en de Duitse h voor b. Bach heeft in de laatste fuga uit de Kunst der Fuge met deze vier noten zijn muzikale handtekening gezet. Daarmee zijn we meteen bij een van de twee onderwerpen van deze dag: fuga's.
Ook andere componisten hebben het Bach-thema gebruikt in hun fuga's, in navolging van de grote meester en als eerbetoon. Tijdens deze workshop spelen we een fuga van Robert Schumann (1773-1826) in een bewerking van de docente, en de Chromatische Fuga van Johann Christian Bach (1735-1782), een zoon van J.S. Bach. Uiteraard spelen we ook fuga's van J.S. Bach zelf.
Het Bach-thema ademt chromatiek (het gebruik van halve toonafstanden naar het Griekse woord ‘χρώμα’: kleur). Het is interessant om te zien hoe verschillende componisten hiermee omgaan. Houden ze de chromatiek de gehele fuga vol of wijken ze er op een gegeven moment vanaf? Is het mogelijk met een chromatisch thema een vrolijk muziekstuk te componeren?
Naast fuga’s werken we aan canonsIn een fuga kan iedere stem op het thema variëren (fuga libra: vrije fuga); in een canon zijn de diverse stemmen veel meer gebonden aan het thema (fuga ligata: gebonden fuga). We werken (instrumentaal, maar zingen wordt beslist niet ontmoedigd) aan een aantal canons waaronder een van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Het muzikale thema van Beethovens canon verwijst overduidelijk naar Bach, de tekst verwijst naar de achternaam van componist Friedrich Kuhlau* (1786-1832). Voorbereiding noodzakelijk.

*“In late summer of 1825 Kuhlau visited Ludwig van Beethoven. (…..)The two composers spent an enjoyable and jolly day. On this occasion, Kuhlau improvised a canon named "B-a-c-h". Beethoven reacted with a canon of his own, following the words "Kühl, nicht lau" (….) thus alluding to Kuhlau’s surname (S.B.).”

Bron: Beethoven-Haus Bonn.

Max. aantal deelnemers
20

Uiterste inschrijfdatum
11 maart 2022

Docent(-en)
Elske Tinbergen

event za 11 juni 22
schedule 10 : 00
more_vert tot
schedule 17 : 00
euro 95,00
Inschrijven

Derden: € 95,00 / Leden: € 85,00 / T/m 30 jaar: € 42,50
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.