Vardan Hovanissian Trio

georganiseerd door

Wereldlokaal

Armeens-Turks trio uit Lochem en Brussel op duduk, saz en tar. Het trio won vele prijzen en verkent niet alleen de verwantschap tussen Armenië en Turkije, maar ook de muzikale rijkdom die in deze woelige regio op de rand van Europa en Azië te vinden is in Azerbeidzjan, Georgië, Iran en Koerdistan. In de voetsporen van de Armeense troubadour Sayat Nova brengen ze liederen in het Armeens, Turks, Koerdisch en Georgisch en vloeit de melancholische klank van de Armeense duduk moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op verschillende types langhalsluiten.

Vardan Hovanissian en Emre Gültekin staan symbool voor de verzoening tussen volkeren dankzij de weemoedige maar hoopvolle klanken van de Armeense duduk en de Turkse saz. Hun tweede album Karin, de Armeense naam van Erzurum, gelegen in het huidige Turkije, verwijst naar het oorspronkelijke, kosmopolitische Karin, een levendige ontmoetingsplaats van culturen langs de zijderoute. Daarbij putten ze zowel uit een schat aan traditionele liederen, maar ook nieuwe composities die hedendaagse thema’s, zoals het lot van vluchtelingen, niet uit de weg gaan.

Men speelt verschillende dans-stijlen, zoals de Hamchena Par, Tamzara en de Trapizoni Par.

Emre Gültekin,  zoon van een Turkse zanger en saz-speler die naar België emigreerde om in de steenkoolmijnen te gaan werken. Emre is ook betrokken bij de productie van diverse CD’s van het Belgische label Muziek Publique. 

De in Lochem wonende Armeense gitarist en tar-speler Arcadi Boghossian kwam als vluchteling naar Nederland. Hij heeft een gedegen muzikale opleiding en speelde in grote orkesten o.a. op tournees in Rusland. De tar is een langhalsluit, een tokkelinstrument met vijf tot acht snaren.

Vanuit hun grensoverstijgende vriendschap bouwen ze bruggen tussen verschillende tradities en instrumenten, speelstijlen en talen in een album dat toont hoe verrijkend samenleven in verschil kan zijn. Daarbij putten ze zowel uit een schat aan traditionele liederen, maar ook nieuwe composities die hedendaagse thema’s zoals het lot van vluchtelingen niet uit de weg gaan.

Het trio bespeelt traditionele instrumenten die typerend zijn voor Armenië en aangrenzende regio's, wat hun live optredens een unieke plasticiteit geeft. Kortom, muziek als oefening en symbool van ontmoeting en verzoening tussen volkeren.

Het concert van Vardan Hovanissian en Arcadi Boghossian legt het rijke Armeense muzikale erfgoed vast. Zijn natuurlijke en spontane inspiratie met deze diepe klanken komt van zijn buren Turkije en Syrië, maar ook van de diepte met Europese volksmuziek en jazz, waardoor hij een originele en getalenteerde fusion bereikt, die niet onverschillig, suggestief en uniek achterblijft.

Vardan Hovanissian (duduk) (Armenië)
Emre Gültekin (saz, baglama, zang) (Turkije)
Arcadi Boghossian (tar) (Armenië)

event do 28 april 22
schedule 20 : 00
euro 17,50
Koop tickets