In beeld: Franklin, artiestennaam PianoGinger.

Nadat Franklin in 2020 viral ging (2 miljoen kijkers) op YouTube met het liedje Dance Monkey, besloot hij zichzelf nog meer uit te dagen.  

In de lente van 2022 kwam de Franklin van der Vlies | PianoGinger langs bij Akoesticum. Hij speelde zijn lied Chapters van zijn debuutalbum Imaginations. Zijn bezoek bij Akoesticum kan een proto-Kweekgrond genoemd worden. Hij kon goed gebruik maken van onze tuinzaal en pianovleugel om op professionele wijze zijn muziek op te nemen voor zijn YouTube kanaal. 

Dance Monkey 
Maar waar begon het voor PianoGinger? Franklin was voordat hij online ging al druk bezig met muziek. Hij was in zijn vroege jaren ambassadeur voor CKC Zoetermeer en speelde voor ze bij events. In 2016 begon hij online muzikale parodieën te maken van populaire liedjes. Daarnaast begon hij een serie ‘Raad het Lied’ waarbij hij covers speelden op zijn piano die zijn vrienden moesten raden. Zijn online muziek was speels en hij betrok graag het publiek tijdens het spelen van de liederen. Zo speelde PianoGinger covers in publieke ruimtes waarbij hij voorbijgangers uitnodigde om mee te doen. En zo was het in 2020 raak toen hij op station Utrecht Centraal Dance Monkey van Tones and I speelde.

Zijn video werd 2 miljoen keer bekeken op YouTube. Dat was voor Franklin de nodige boost om nog meer muziek te maken. Het bleef alleen niet bij covers. In januari bracht hij 2022 zijn eerste album Imaginations uit. En dat was ook het moment waar Akoesticum in beeld kwam.


Proto-Kweekgrond
In 2018 kwam hij in Ede te wonen en kwam via Google Maps erachter dat er hij dicht in de buurt van Akoesticum woonde. Hij deed zijn stoute schoenen aan en nam met ons contact op. Hij zocht een plek met goede akoestische ruimtes waar hij het eerste lied van zijn album kon spelen en opnemen. We hadden op het moment ruimte open die niet in gebruik was en wij waren ook nieuwsgierig naar zijn werk. Bij Akoesticum hebben we niet vaak individuen op bezoek, voornamelijk omdat we ingesteld zijn voor grotere groepen, zoals theatergroepen, orkesten en koren. In mei van 2022 kwam hij samen met zijn vriend Timo Mangelaars en vriendin Jildau van der Meulen naar Akoesticum en namen Chapters op in onze tuinzaal. Zijn bezoek was een soort proto-Kweekgrond, waarbij er in onze overgebleven ruimtes individuele makers hun projecten kunnen voortzetten.  

Componeren  
Sinds de komst van Anne ten Barge als algemeen directeur bij Akoesticum zijn er meerdere nieuwe projecten die het komend jaar van start zullen gaan die Akoesticum nog levendiger gaan maken. Een van de projecten is Kweekgrond. Toen Franklin van Kweekgrond hoorde nam hij weer contact met ons op en schreef hij zich in. Thuis heeft hij wel een ruimte met een paar elektrische piano’s waar hij zijn muziek kan maken. Maar om zijn muziek op te nemen wil hij graag gebruik maken van onze akoestische ruimtes en pianovleugels. Hij wil graag verder gaan met muziek componeren. Zijn droom is om soundtracks te componeren voor films en games. Bij Akoesticum zijn we erg benieuwd wat zijn volgende stappen zijn en we zien hem graag in huis wanneer Kweekgrond van start zal gaan.


Wil je meer weten over Franklin van der Vlies.  

Luister Imaginations op Spotify Website van PianoGinger YouTube PianoGinger

 

Meer weten over Kweekgrond?

Kweekgrond


Credits  

Camera & Edit - Timo Mangelaars 

Images © Jildau van der Meulen