Kennismaking met onze nieuwe Artistiek Directeur Anne ten Barge

  1. Zou je jezelf voor willen stellen?

Mijn naam is Anne ten Barge en ik ben 42 jaar. Ik woon met mijn man en twee kinderen in Arnhem waar ik als 17 jarige student de opleiding volgde aan ArtEZ als Theatermaker. Na deze opleiding ben ik altijd werkzaam geweest als ondernemer en innovator in de culturele sector. In mijn vrije tijd bezoek ik regelmatig musea en uiteenlopende producties en ik ben dol op dansfeesten en festivals. Zelf creëren en uitvoeren doe ik ook nog regelmatig. Zo trad ik afgelopen september nog op met een eigen kleinkunstproductie.

  1. Hoe is je fascinatie voor de podiumkunsten ontstaan?

Op jonge leeftijd stond ik al regelmatig op het podium als zangeres. Ik trad op met mijn vader die muzikant is en zat in verschillende bandjes. Het leek dan ook logisch dat ik een muziekopleiding zou gaan doen. Tot ik bij toeval, toen ik als puber voor de zoveelste keer uit de les werd gestuurd, een briefje in de gang zag hangen waarop ze zangers vroegen voor een productie. Het bleek een musical te zijn en er werd mij gevraagd toneel te spelen. Bij de eerste opdracht wist ik het meteen. Dit is het! Hier is alles mogelijk. Theater spreekt zo sterk je verbeeldingskracht en gevoel aan, het is voor mij een onuitputtelijke kracht om te creëren.

  1. Welke werkervaring heb je de afgelopen jaren opgedaan die je graag meeneemt in je huidige functie?

Ik sta voor de kracht van kunst en cultuur. Het realiseren van vernieuwing in de culturele sector vanuit diverse partnerships, cross-overs en verbindingen met andere domeinen. Echte creativiteit is niet zozeer iets bedenken wat nog niet bestaat maar nieuwe verbindingen en mogelijkheden zien in wat er al is.

  1. Wat is je eerste indruk van Akoesticum?

Het is werkelijk een prachtige organisatie. De locatie, de Frisokazerne, heeft een krachtige ziel. Die voel je zodra je in dit pand binnenloopt. Er wordt hier gedanst, gemusiceerd, gezongen, gewandeld en gesproken. Inspiratie wordt hier tastbaar. Hier ontstaan nieuwe ideeën, inzichten en verbindingen. Hier wordt gecreëerd, dat voel je en daar wil je onderdeel vanuit maken.

  1. Kun je al meer vertellen over je ambities bij Akoesticum voor de komende jaren?

Muzikale partners uit binnen en buitenland weten ons reeds te vinden, de komende jaren verbreed ik deze samenwerking naar partners in de dans en theaterwereld. Daarnaast wil ik me richten op nog meer structurele samenwerkingen met de kunstopleidingen. En heb ik plannen om met nieuwe concepten qua programmering te komen. Ik nodig vooral graag iedereen uit om kennis te komen maken met mij en de organisatie om samen te gaan creëren. Dit kan bijvoorbeeld via mijn LinkedIn profiel of stuur een bericht naar anne.ten.barge@akoesticum.org.

Ga naar het LinkedIn profiel van Anne ten Barge