Meet the Talent! Interview met Mattias Spee & Bea Alvarez van Windows of Opportunity

Neem een kijkje achter de deuren van onze studios en ontmoet Mattias Spee en Bea Alvarez tijdens hun residentie van Windows of Opportunity bij Akoesticum. Windows of Opportunity biedt jonge, professionele musici tot 30 jaar de mogelijkheid om een eigen, theatrale voorstelling te maken. Deelnemende musici ontvangen een coachingstraject van enkele maanden, waarin de residentieweek in trainingscentrum Akoesticum centraal staat. In de studios zijn de musici in volle gang bezig met het produceren van nieuwe klanken en composities. Achter de piano en synthesizers zit Mattias Spee, samen met Bea Alvarez en haar altviool maken ze nieuwe klanken. Het proces is in volle gang, maar gelukkig hebben ze even de tijd om hun ervaringen te delen. 


Interview Mattias:
Tekst is vertaald naar Nederlands (video in Engels)

  • Hoe gaat het tot zover?

Mattias: "Eh, ja. Het is een reis geweest! We hebben zeer intensief gewerkt. Het was erg fijn om 12 uur per dag te werken. Nu vier dagen achter elkaar. Dus, ja, ik ben erg benieuwd waar dit [proces] toe gaat leiden."

  • Hoe ken je Windows of Opportunity?

Mattias: "Ik kreeg een mail in het voorjaar van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Ik heb thuis een piano die ze me heel gul hebben geven. De directeur van de stichting heeft me een e-mail gestuurd met de mededeling dat er Windows of Opportunity event zou zijn. Maar het was een beetje kort dag om al mee te doen voor de residenties in de lente. Omdat er hier [in Akoesticum] in mei ook een Windows of Opportunity-week was. Dus ik hield het in mijn achterhoofd. En toen er later in het jaar weer een open oproep voor residenties was, dacht ik: dit is het moment."

  • Wat vind je tot nu toe van Akoesticum?

Mattias: "Het is fantastisch. De sfeer is hier erg ontspannen. Er wordt voor ons gezorgd. Erg goed. Zeer mooie hotelkamers. Er is een heel fijn sfeertje in de algemene ruimte. Ik ga ook bijna elke dag wandelen in het bos. En drie keer per dag krijgen we een hele lekkere maaltijd. Het is als een kleine vakantie voor ons."

  • Hoe is je creatieve proces tot nu toe verlopen?

Mattias: "Het is heel intens. Ja. Een emotionele achtbaan. Het is heel intens, maar op een hele fijne manier. We beginnen 's morgens heel vroeg met werken, en dan zijn we 's avonds laat klaar en tussendoor gebeuren er veel dingen. Soms zijn we gewoon aan het zoemen van vreugde! Andere momenten zijn we erg gefrustreerd en hebben we verschillende momenten gehad waarop we vastzaten in ons creatieve proces. Dan moesten even we moesten naar buiten en een kopje koffie drinken en een beetje ontspannen omdat het gewoon te veel was. Maar tot nu toe is het een zeer, zeer bevredigende ervaring geweest."

  • Hoe was de interactie met andere mensen van Windows of Opportunity? Is het gemakkelijk om contact te maken met anderen?

Mattias: "Eh, ja. Ik heb het gevoel dat we erg gelijkgestemd zijn. Want de mensen die hier deze week op residentie zijn, proberen ook hun eigen weg te vinden; op zoek naar hun eigen stem net als wij [Bea en Mattias]. Het is erg fijn om onze ervaringen te kunnen delen, niet alleen onze ervaringen van deze week, maar ook in het algemeen. 
De meesten van ons hebben een achtergrond in klassieke muziek. Het is dan mooi om te zien waar we verbinding kunnen vinden, maar ook waar we verschillen hebben.
Het voelt alsof we hier allemaal er samen in zitten en dat is zeker een extra bonus dat het niet alleen wij tweeën zijn. Ik bedoel, we genieten erg van elkaars gezelschap, maar het feit dat we met de grotere groep mensen zijn, betekent dat we ook van elkaar kunnen leren en inspireren."


" Ik zou willen zeggen kom gerust langs. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van zowel wat de andere mensen ze gaan presenteren, als wat we gaan vertegenwoordigen. En ik denk dat het een zeer inspirerende middag gaat worden."


Interview Bea Alvarez:

Bea: "Mattias heeft al eigenlijk alles al gezegd! Deze 4 dagen waren zeker intensief, maar echt kostbaar. Het is zo waardevol om de ruimte en de vrijheid te hebben om je eigen identiteit muzikaal te laten zien. Ik ben daardoor ook benieuwd wat anderen hebben gemaakt. We zijn nog aan het ontdekken. Het wordt zeker een verrassing zondag."

  • Hoe is je ervaring hier in Akoesticum tot zover?

Bea: "De lat ligt hoog! Ik heb niet veel ervaring met het concept van Windows op Opportunity of met Akoesticum. Maar we worden hier zeer goed verzorgd. De hotelkamers zijn geweldig, eten is goed en de studio's zijn geweldig. Als er iets is, is er altijd iemand in de gangen om je op weg te helpen. Ja de lat ligt hoog wat betreft hoe we we hier muziek kunnen maken en daarin gesteund worden."