Muzorgski

Op 11, 12 en 13 maart 2024 vond in Akoesticum een training plaats voor muzikanten die verbonden zijn aan Muzorgski.

Muzorgski, een initiatief van Lucine Schipper, is een netwerkorganisatie van partijen die op een serieuze en niet-vrijblijvende manier muziek maken met mensen met een psychische of (psycho-)sociale kwetsbaarheid. 
Muzorgski bundelt en versterkt de activiteiten van bestaande en nieuwe organisaties. 

Bij alle projecten werken professionals en amateurs op basis van gelijkwaardigheid samen. Daarbij worden alle deelnemers aangesproken op hun verantwoordelijkheid, gestimuleerd in flexibiliteit en improvisatievermogen, aangemoedigd samen te werken, kortom: heel serieus genomen als mens en als muzikant.
Alle aangesloten projecten werken nadrukkelijk op plekken buiten het zorgdomein, om in hoge mate bij te dragen aan de (sociale) inclusie van de muzikanten.

In deze projecten wordt veel gewerkt met creatieve muzikale maakprocessen, om tot zo veel mogelijk eigenaarschap van de deelnemers te komen.

Tijdens de training verkenden 33 muzikanten die actief zijn in dit werkveld drie dagen lang muzikale werkvormen rond maakprocessen, improvisatievaardigheden, theatrale elementen en muzikale vrijheden, om zo hun workshopleiderschap verder te verdiepen.

We werkte veel in kleinere groepen, verzonnen teksten, maakten met het bestaande meubilair nogal alternatieve opstellingen, werkten verder met het muzikale materiaal van een ander groepje, sprongen om beurten in en uit een improvisatiesessie – we leerden enorm veel, verkenden (en overschreden) de grenzen van onze comfortzone, en hadden bovendien ontzettend veel lol. Want hoe serieus er ook gewerkt wordt, speelsheid is in maakprocessen cruciaal.

De training stond onder leiding van Maite van der Marel, Niels Vermeulen en Jesse Brouwer.

De laatste middag stond in het teken van een mini-symposium rond kennisoverdracht, waaraan ook zorgprofessionals en organisatoren van de aangesloten projecten deelnamen.

Enkele reacties:
“Ik vond het heel inspirerende dagen, ik kijk uit naar het vervolg. Een heel goed gevoel over de training!”

“Nogmaals bedankt! Ik praat graag verder over het Muzorgski-netwerk.”

“Het was fantastisch! Dank nogmaals.”

“was fijn! zo jammer dat ik er maar één dag kon zijn. zin in de volgende : )”