De voordelen die een trainingslocatie in de natuur te bieden heeft

Rond het voorjaar wordt door opleiders het programma voor komend jaar opgesteld. Vervolgens begint de zoektocht naar een geschikte locatie. Uiteraard kijk je naar verschillende aspecten, zoals de bereikbaarheid, faciliteiten en de kosten. Daarnaast is er echter nog een belangrijke graadmeter: de ligging van een locatie. Voornamelijk bij meerdaagse trainingen is een sfeervolle locatie, die niet teveel afleidingen biedt, van belang. Het is niet verrassend dat trainingslocaties die dichtbij een natuurgebied liggen vaak aan deze criteria voldoen.

Trainingscentrum Akoesticum bestaat nu zeven jaar, en grenst aan natuurgebied De Sysselt. Vanaf het terrein loop je binnen vijf minuten op de Veluwe. De ligging van de locatie heeft de afgelopen jaren meerdere trainingsbureaus ervan overtuigd om hun trainingen bij hier te organiseren. Maar welke invloed van natuur op het welzijn van mensen, en hoe beïnvloed dit de effectiviteit van trainingen? De WUR, gevestigd in het nabijgelegen Wageningen, deed hier onderzoek naar.

Herstel van stress

Wanneer personen zich bevinden in een groene omgeving helpt dit bij het reduceren van stress. Dit geldt zowel voor groene wandel- of fietsroutes, als voor het bezoeken van een natuurgebied zelf. Dit komt ook naar voren in een rapport dat pasgeleden door de WHO is gepubliceerd. Een meerdaagse training middenin de natuur zorgt hierdoor echt voor een time-out in het drukke bestaan van de deelnemers.

Aanzetten tot sociaal contact

Daarnaast heeft een groene omgeving ook een positieve invloed op het aanzetten tot sociaal contact. Een groene omgeving biedt rust, minder afleidingen dan een stedelijke omgeving, en biedt daarmee de mogelijkheid voor diepgaande gesprekken. De binnentuin van Akoesticum is hier een perfecte plek voor.

Persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen

Dit is misschien wel de belangrijkste factor om trainingen zo effectief mogelijk te maken. Een groene omgeving biedt de rust en stilte die veel mensen nodig hebben wanneer zij tijd en aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Geen verkeersdrukte, geen winkels, flikkerende reclameborden of andere afleidingen. Een groene omgeving biedt de rust die nodig is om tot de kern te komen.

Stimuleren tot bewegen

Daarnaast biedt een trainingslocatie naast een natuurlijkgebied uiteraard ook mogelijkheden voor het programma zelf. Het is relatief makkelijk om buitenactiviteiten te integreren in het programma van de training. Dit geldt voor wandelingen, maar zeker ook voor fietstochten of zelfs ritten te paard. Akoesticum heeft goede contacten met verhuurbedrijven, maneges, en organisaties die wandelingen organiseren in de omgeving. We brengen u graag met hen in contact.