Codex Montpellier voor zangers en instrumentalisten

georganiseerd door

Huismuziek

Codex Montpellier is het belangrijkste handschrift voor vroege meerstemmige Franse muziek. Het handschrift werd waarschijnlijk rond 1300 samengesteld in Parijs, en de muziek is gecomponeerd tussen 1250 en 1300. Het repertoire gaat van de Notre Dame School (Perotinus) tot de Ars Nova van Philip de Vitry en Adam de la Halle. Naast liturgische muziek bevat Codex Montpellier vooral veel werken in de stijl van de 'amour courtois', de hoofse liefde, waarin de vurige liefde voor een onbereikbaar mooie vrouw bezongen wordt: een geliefd onderwerp uit de troubadourpoëzie. Codex Montpellier is niet alleen dé bron van de Franse Ars Nova en Ars Subtilior, het handschrift is het enige manuscript met vroege Franse polyfonie en dus een ware schatkamer.
In de workshop is zoals gewoonlijk veel aandacht voor de achtergronden van de muziek, de poëzie, en de context waarin deze is ontstaan cq. gespeeld werd. We brengen verdieping aan in ensemblespel en (tekst-)interpretatie: het eerste blokuur werken instrumentalisten en zangers vaak apart, daarna volgen gemeenschappelijke sessie waarin beurtelings de vocale visie (Christopher) en de instrumentale visie (Jacqueline) op de muziekstukken gegeven wordt. We sluiten de dag af met een "toonmoment".
Er is plaats voor zangers SATB, blokfluit, gamba, vedel, dulciaan, alle renaissance instrumenten, luit en baroktrombone, overige instrumenten in overleg. We verwachten van deelnemers dat zij ensemble-ervaring hebben, zelf hun instrument kunnen stemmen, hun muziek thuis goed voorbereiden, en solistisch een partij kunnen bezetten. Blokfluitisten moeten SAT(B) spelen en kunnen octaveren, en vertrouwd zijn met intoneren. We spelen op A = 440 Hz.
Voor de zangers geldt dat wij streven naar een zo evenredig mogelijke verdeling van de stemmen SATB. Hoewel wij natuurlijk iedereen die zich aanmeldt willen laten deelnemen aan de workshop, kan het dus gebeuren dat wij een keuze moeten maken uit de aanmeldingen om een gebalanceerde stemverdeling te kunnen maken. Voorbereiding noodzakelijk.

Schrijf je in voor de cursus!

event zo 12 november 23
schedule 10 : 00
more_vert tot
event zo 12 november 23
schedule 17 : 00
Schrijf je in voor deze curcus