Achter de schermen | In Gesprek met Britt Kannegieter

We kijken achter de schermen van Akoesticum. We gaan langs Britt Kannegieter. Zij kan bijna alles qua programmeringen bij Akoesticum in detail opnoemen. Maar wie Britt wil vinden moet wel even zoeken. Haar kantoor bevindt zich in de uiterste hoek van Akoesticum, oftewel de linnenkast. Niet echt een linnenkast natuurlijk, het bordje ‘linnenkast’ hangt alleen nog aan de deur. Haar kantoor is bekleed met herinneringen van voorbijgaande festivals, ingelijste foto’s met handtekeningen, handgeschreven bedankjes, Post-its van komende publieksevenementen en een lege champagne fles die Britt “… motiveert te werken naar het volgende feestje”. Want werken aan een feestje is precies waar haar krachten liggen. Britt produceert en programmeert publieksevenementen en bijzondere projecten, zoals festivals, bij Akoesticum.

Sinds afgelopen januari werkt Britt Kannegieter al 6 jaar bij Akoesticum. Zo is ze één van langst zittende werknemers bij Akoesticum. Zij zag hoe Akoesticum over de jaren heen veranderde uit zijn pioniersfase, waarbij de directie de wc’s schrobden en bedden opmaakten, naar een Akoesticum waar bijna elke functie bekleed is door een persoon. En nog steeds is Akoesticum elke dag aan het groeien en ontwikkelen. Britt: “We zijn al een stuk verder dan een paar jaar geleden, want mensen uit het veld weten ons nu sneller te vinden. Dat is natuurlijk heel positief en ook heel erg leuk dat je bekend wordt bij de juiste doelgroepen waar je [als stichting] juist voor bedoeld bent. Daarnaast is er veel meer draagvlak voor Akoesticum en erkenning bij de gemeente en overheden, dat we ertoe doen, en dat cultuur belangrijk is.”

Het schoolproject

Het begin bij Akoesticum voor Britt was een schoolopdracht om een talentenjacht voor ouderen, ‘Age on Stage’, te produceren. Akoesticum had haar geselecteerd om een evenement te organiseren. Toen ze voor het eerst binnen kwam wandelen bij Akoesticum was ze meteen onder de indruk. Britt: Ik weet nog dat ik voor het eerst [bij Akoesticum] binnenkwam. Ik vond het gelijk een hele inspirerende plek en voelde ik me héél erg thuis. Het was een plek waar ik op de een of andere manier iets mee wilde doen. Ja, en toen ben ik hier eigenlijk met een open mind ingestapt”. Onder leiding van Akoesticum heeft ze de productie van het hele evenement op haar genomen. Het beviel van beide kanten zo goed, dat ze het wel zagen zitten om met elkaar verder te gaan. Ze moest alleen nog even afstuderen. Na haar afstudeerproject, een modeshow die ook bij Akoesticum werd gehouden, is ze blijven plakken.

Door muziek elkaar vinden

De afgelopen jaren heeft ze heel wat mooie ervaringen opgedaan. Één van haar warmste herinneringen is van het Concertgebouworkest YOUNG, een jaarlijks terugkerend event die heel augustus inneemt. Jonge musici, nog maar tieners, komen vanuit heel Europa samen om in 23 dagen tijd een orkest te vormen. Britt: “Het meest bijzondere is dat het niet uitmaakt waar ze vandaan komen, welke taal ze spreken en welke culturele achtergrond ze hebben. Dat maakt allemaal niet uit. Maar uiteindelijk gaat het om de muzieknoten die ze lezen, die zijn overal hetzelfde.” Vooral de magie van zo'n eerste repetitie maakte bij Britt veel indruk. Zodra de tieners voor het eerst allemaal samen kwamen, voelde ze als toeschouwer de spanning. Ze merkte dat niemand elkaar kende en dat was best wel spannend. Dat tieners ondanks alle verschillen samen de eerste keer door het muziekstuk heen gaan, dat is een moment die Britt nooit zal vergeten. Voor Britt is het belangrijk dat Akoesticum de verbindende plek kan zijn voor jongeren die door de muziek heen elkaar vinden en leren om hun eigen identiteit te bouwen. Om met je eigen geluid toch samen te komen.

Een vleugje Akoesticum

Bij Akoesticum zijn er regelmatig concerten of een try-out, maar wanneer stapt Britt in om je event net een stapje verder te brengen? Britt: “Ik wil ten eerste altijd weten wat een partij hier komt doen, wat is hun doel en wat kan er gefinetuned worden?” Vaak is het doel puur om iets te laten zien aan het publiek. Het gaat dan eigenlijk om het ophalen van inspiratie tussen het publiek en de maker.

Als voorbeeld neemt ze de artiest die bij Akoesticum komt optreden. Want soms ziet een artiest zelf niet zozeer wat hij/zij allemaal kan en wat hij/zij in handen heeft. Britt geeft aan dat wij als Akoesticum ook creatievelingen zijn. Maar dat we vooral ook praktisch ingesteld omdat we het event wel voor ze moeten regelen. Britt: “De artiest heeft super veel creativiteit en heel veel potentie, maar dat praktische gedeelte, dat zakelijke, dat missen ze vaak nog. En als artiest sta je soms net op zo’n punt dat je nog geen management hebt, of dat wordt niet voor jou geregeld.” Ze vervolgt: “Maar je wil wel jezelf laten zien aan de buitenwereld. En dat stukje begrijpen wij heel goed. Omdat wij daar ook ooit zelf zo begonnen zijn. Wij waren ook ooit die kleine artiest die een paar contacten hadden. Maar we hebben een prachtig gebouw. We hebben heel veel, we hebben het al in handen, maar het is alleen nog dát naar buiten brengen. En dát zie ik ook bij de artiesten, die net zoals ons, alles in huis hebben. Wij zien vaak wat kwaliteit heeft, wat potentie heeft. En we zien vaak ook waar er nog net een vleugje Akoesticum nodig is om het programma rond te maken om de beleving voor gasten ultiem te maken. Zowel voor de artiest als voor de gast. Om het plaatje kloppend te maken.”

De creatieve ziel

Volgens Britt is wanneer ze het verhaal van Akoesticum vertelt, dat mensen inzien dat ze hier de vrijheid mogen vinden om het event net even wat anders te doen. Britt: “We zijn geen standaard theater. Maar we zijn ook geen standaard trainingscentrum. We zijn ook geen hotel. We zijn het allemaal niet, maar tegelijkertijd zijn we het ook allemaal weer wèl! …De flexibiliteit en onze kracht zit juist in ons mooie, kleine, veelzijdige team. Dat de administratie geen afdeling is, maar dat is een persoon waarmee je in overleg kan gaan”. Britt geeft aan dat je met ons in gesprek kan gaan, je mag ons overtuigen en je mag ons meenemen. Dat willen we bij Akoesticum ook juist heel graag! Wij zien ook heel vaak absoluut de winst van de mooie dingen die artiesten en makers hier brengen. En dat is juist ook die creatieve ziel die dan gevoed wordt. En die creativiteit werkt aanstekelijk voor andere gasten die toevallig ook in ons gebouw zijn. Britt schetst: “Misschien ziet iemand je even dansen in de Studio of ze horen je repeteren en muziek schrijven. En dan gaat er een lampje even bij iemand branden. En dát is… dat is heel mooi.”

Ben jij benieuwd naar wat wij bij Akoesticum voor je kunnen betekenen en wil je hier ook iets komen organiseren? Neem dan contact met ons op en bel naar +31- (0)318 304 349.


Voor vragen over boekingen:
boekingen@akoesticum.org

Alle andere vragen:
info@akoesticum.org