Het idee voor een trainingscentrum voor de podiumkunsten deed Harold Lenselink op in diverse Europese landen, waar soortgelijke trainingsinstituten bestaan. Samen met Victor van Haeren en Hans Sluijmer vatte hij het plan op om een dergelijk instituut in Nederland realiseren. En dat is gelukt. In oktober 2014 opende Akoesticum haar deuren in Ede. Na acht veelbewogen jaren neemt Harold Lenselink, Algemeen en Artistiek directeur, afscheid van het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede.
Visie
Harold Lenselink: “Ons doel was en ís een wezenlijke bijdrage leveren aan de vernieuwing, ontwikkeling, en versterking van de podiumkunsten en de mensen die in deze sector werken. We willen verder uitgroeien tot hét repetitielokaal’ voor gedreven musici, en in bredere zin podiumkunstenaars. Dit doen we door middel van het aanbieden van repetitie- en uitvoeringsmogelijkheden, bij- en nascholingsactiviteiten en een gevarieerd aanbod aan cultuurparticipatie. Daarnaast zien we veel groeikansen voor één- of meerdaagse bijeenkomsten en opleidingen, voornamelijk binnen de culturele sector. Akoesticum moet een onmisbare plek zijn waar geleerd, geëxperimenteerd, gepresenteerd en uitgeprobeerd wordt. Een plek waar mensen zich thuis voelen, en iedereen, professional of amateur, even belangrijk is.”
Toekomstplannen
Harold Lenselink (69) neemt deze zomer afscheid van Akoesticum om meer tijd voor zichzelf te hebben. Tot die tijd liggen er nog drukke maanden in het verschiet. Hij blijft zich bijvoorbeeld inzetten voor de verdere ontwikkeling van verschillende projecten, zoals Studio Monchy, Windows of Opportunity en de training ‘Meer muziek in de Zorg’. Momenteel staat de vacature voor zijn functie open, en wordt er door Akoesticum naar een geschikte opvolger gezocht: een boegbeeld voor Akoesticum die met hart en ziel invulling kan en wil geven aan de doelstellingen en ambities waar het trainingscentrum voor staat.