Van cultuur naar onderwijs

Een nieuwe uitdaging voor zakelijk directeur Victor van Haeren

Acht jaar geleden begon ik samen met Harold Lenselink, Hans Sluijmer en een enthousiast team collega’s aan een nieuw avontuur: Akoesticum. Een nieuw project. Een initiatief dat nog niet in Nederland bestond, en waarvan we velen moesten overtuigen. Een project dat ook vele uitdagingen met zich meebracht. Uiteindelijk hebben we samen met ons team en onze gasten een waardevolle culturele organisatie op weten te bouwen. De afgelopen jaren heb ik bij Akoesticum talloze talenten zien groeien, mensen zich zien ontwikkelen, en verborgen talenten tot bloei zien komen. Ik prijs me gelukkig dat meegemaakt te hebben.

Een droom werkelijkheid zien worden is één van de mooiste dingen die je kunt bereiken in je carrière. Afscheid nemen bij een organisatie die je samen hebt opgebouwd is dan ook ingewikkeld. Het dilemma sluimerde al een tijdje. Doorgaan met wat vertrouwd is, of loslaten en nieuwe wegen inslaan? De laatste jaren van mijn werkende leven komen in zicht. Waar wil ik me nog voor inzetten? Het verstand wikt, het gevoel beschikt. Dat gevoel brengt mij bij het onderwijs.

Vanaf september ga ik aan de slag voor een stichting die 25 basisscholen in Utrecht aanstuurt. Een nieuwe rol die me de kans bied om me in te zetten voor het onderwijs, maar gelukkig ook nog steeds voor de cultuur. Ik neem me voor om muziek weer als vaste waarde terug te krijgen in het basisonderwijs. Op deze manier wil ik bij blijven dragen aan mijn doelstelling de wereld een stukje mooier en verdraagzamer te maken. 

Dit heeft als gevolg dat ik vanaf de start van het nieuwe schooljaar mijn aanwezigheid bij Akoesticum geleidelijk afbouw. In de praktijk betekent dit dat mijn dagelijkse taken en verantwoordelijkheden vanaf deze maand grotendeels door mijn collega’s Erik Velthuijs en Anne ten Barge waargenomen worden. Bij vragen over de dagelijkse gang van zaken kun je je dan ook direct tot hen wenden. Eind dit jaar schaal ik mijn activiteiten bij Akoesticum helemaal af, en vindt er op zaterdag 25 november een afscheidsbijeenkomst plaats. Ook daarna blijf ik betrokken bij Akoesticum in de rol van adviseur voor de directie en Raad van Toezicht en voor speciale projecten.

Ik wil iedereen die Akoesticum een warm hart toedraagt danken voor hun inzet en betrokkenheid de afgelopen jaren. Anne en het team van Akoesticum wens ik alle succes en goeds toe. Akoesticum blijft een bijzondere plek waar unieke samenwerkingen en producties tot leven komen.

Graag tot ziens!